Sommeltjes in de wei

ADA DISPA

Beginpagina Beelden op de kaart>
Expositie Beelden op de kaart
>
Kaart Bargen>

Regionummer 1 
Locatienummer  77
Locatie Bargen

 

sommelindewei ada dispa

.

Ik was eind vorige eeuw op Texel,  in een schimmelige schuur.
Met mijn echtgenoot René, die ik toen nog niet kende, ben ik in 2003 naar Texel geweest, in Oosterend.
Dat is niet ver van Bargen vandaan  en daar kwamen we ‘Sommeltjes’ tegen.
Het verhaal is gebaseerd op deze twee verblijven en aan elkaar vast gefabuleerd

Marius Robert is een fictief persoon, gebaseerd op mijn echtgenoot René die ik nog niet kende toen ik in het kleine schimmelschuurtje zat.

 

 

 

Wikipedia zegt het volgende over Sommeltjes:

Sommeltjes zijn een soort aardmannetjes of trollen die in het maanlicht zouden dansen op de Sommeltjesberg, een sinds lang afgegraven grafheuvel bij De Waal[1]. Overdag zijn ze vrijwel niet te vinden. Als ze in het zonlicht komen, verstenen ze. Ze kunnen onzichtbaar worden, ook kunnen ze de gedaante aannemen van allerlei dieren. Een Sommeltje is in plaatselijk dialect een soort spook of geest.

In Wieringen worden de wezens Sammelkes of Sammeltjes genoemd, ze wonen in de Sommeltjeskuil op Zandburen bij Hippolytushoef. De wezens konden door de kieren van een bedstee komen, maar deden meestal niet echt kwaad. Ze hielpen mensen met klusjes.

De wezens houden van glimmende spullen en spelen op kleine fluitjes en roken pijp. Een pot die buitengelaten werd, kon de volgende ochtend glimmend gepoetst teruggevonden worden in de kuil. Ook andere kostbaarheden werden ‘s nachts verzameld. Als men langs de kuil liep, konden zilveren munten verdwijnen. In het verleden werd verteld dat de kinderen door de Sammelkes gebracht werden (zoals de verhalen van de bloemkool en de ooievaar).

on november 15 • by

Comments are closed.