Zeven wachtenden

ANGELINE LIPS

Beginpagina Beelden op de kaart>
Expositie Beelden op de kaart>

Kaart Noorderhaaks>

Regio 5
Locatienummer  77
Locatie Noorderhaaks

 

Lips Angeline b boek site

.

 

 

Angeline Lips ZEVEN WACHTENDEN Noorderhaaks

.

Noorderhaaks – Zeven wachtenden

Wat een prachtig lot treft mij! Ik mag een beeld maken voor een onbewoond eiland in de Waddenzee met als bijnaam “de razende bol”.  Er zijn al heel wat scheepswrakken aangetroffen in de Noordzee in de buurt van dit eilandje.
Meteen dacht ik aan een zeer luidruchtige bromtol die mijn vader eens voor mij meebracht en waarvan ik mij het geluid nú nog herinner! /ik was bijna 2 jaar./

Een onheilspellende herrie..

Ik dacht; ik maak een razende bol van gevlochten riet/twijg met binnenin een mechanisme als van een ratel. Alles van houtjes en twijg, óók de ketting waaraan hij vastligt, totdat alles losraakt en vergaat in de zee.

En daarna dacht ik aan het vergankelijke, natuurlijke, zonder geluid, maar onherroepelijk, zodat het eiland alleen zou houden wat het tijdelijk wil hebben, dulden. Tenslotte is het eiland met de bijnaam;  ‘de razende bol’  een soort zandplaat en óók het rustgebied van de zeehond.

Een kunstwerk waar je iets van merkt,  ziet, tijdelijk…en daarna weer oplost in zee door de getijden en weersomstandigheden.

Ik herinnerde mij dat ik met een studiegroepje ooit zeeklei had uitgegraven bij de wadden. Mooie vette blauwachtige klei soms witte, waarmee ik gewerkt heb.
‘Zeeklei of mariene klei is klei die door zeewater in een marien afzettingsmilieu is afgezet’.

Zo ontstond het ontwerp van een beeldengroep voor het onbewoonde eiland Noorderhaaks.

Figuren van / ongebakken /zeeklei die wachten tot ze worden opgelost en weer teruggaan naar hun oorspronkelijke staat .

 

Voorafgaand

angeline site

.

 

 

on november 25 • by

Comments are closed.