ANKE LAND EN PIER PENNINGS

APELDOORN

 

Naar het project WATERSTANDEN en deelnemende kunstenaars>

 

 

In de nacht van 9 op 10 februari, tijdens de storm “Ciara”,  maken zij voor het eerst kennis met de Telpost. De schepen glijden onverstoorbaar door de woeste nacht. Wanneer ze woensdag 29 juli aankomen, blijkt de rivier in het zomerlicht nog veel indrukwekkender, en ontroerender, met de voortglijdende schepen die even eeuwig als tijdelijk zijn.

Ze beginnen meteen met het installeren van de acht meter lange tekstregel “Ergens in deze geteisterde wereld”, op het strandje, net onder water. De regel refereert aan het sneuvelen van Spitfire-piloot Bram Pennings in WO II, in de monding van de Westerschelde. Maar niemand weet waar hij ligt. Corona geeft deze regel een geheel nieuwe betekenis.

Anke trekt er vervolgens op uit met haar zelf ontworpen tekenezel. Op een glasplaat van 20 x 30 cm. tekent ze met blauwe oilstick op transparante folie direct wat ze door het glas heen ziet, of wil zien. Later doet ze hetzelfde op grote transparante vellen op de ramen van de Telpost. Ondertussen fotografeert ze de golven en het zand van het strandje, om daar in haar atelier kleine werkjes van te maken.

Pier heeft uit multiplex een Spitfire gebouwd, spanwijdte 2,20 meter, en experimenteert ermee in water en zand. Het gitzwart gebeitste vliegtuig deint hulpeloos op en neer op de golfslag van de langsvarende schepen, gezekerd door een blok beton onder water.

En ondertussen daalt de waterstand gestaag. Wanneer Anke en Pier vertrekken, is de waterlijn zo’n 50 cm. gezakt.

 

 

ERGENS IN DEZE GETEISTERDE WERELD

.

 

TEKENRAAM

 

ELF TELPOSTRAMEN

 

SPITFIRE

on juli 29 • by

Comments are closed.