Elders is hoop

CORRIE VAN DE VENDEL

Beginpagina Beelden op de kaart>
Expositie Beelden op de kaart>
Kaart Versen>

Pagina Merel Holleboom

Regionummer 8
Locatienummer 3
Locatie Versen

 

a verlaten atelier defgr site 2

.

 

 

Verlaten atelier

Ik stel voor aan de rand van het zompige moeras een klein atelier te plaatsen. Het atelier is overduidelijk verlaten, de deur hangt scheef, de luiken hangen ternauwernood in de scharnieren. Binnen ligt nog wat geroest gereedschap en wat materiaal. Alles wordt overwoekerd en is verstoft. Langzaam zakt het gebouwtje weg in de veenachtige ondergrond.

Het is een beeld van vervlogen illusie, van opgeven en van niet gevonden inspiratie. Elders is hoop.

Bij dit voorstel hoort de film die Merel Holleboom en ik gemaakt hebben. Wij zagen connectie tussen de ons toegekende plekken en we vonden over en weer inspiratie in fantasievolle ontmoeting.

LINK NAAR FILM: Merel Holleboom en Corrie van de Vendel

 

Het denkproces

Mijn speld prikte Versen aan. Het lijkt mij dat als eerste ik er maar een atelier ga bouwen. En vanuit het atelier de omgeving verkennen. Door de mist over de moerassen doemt in gedachten het oude strafkamp Versen op. Een van de vele kampen die nazi-Duitsland had opgericht. Hoe zullen mensen geleefd/overleefd? hebben in deze zompige omgeving. Tot mijn ontsteltenis heet de weg Am Friedhof. De grote manege die er nu is, en waar dit jaar nauwelijks activiteit plaatsvindt, maakt me niet vrolijker. Zou de Heimatsverein in Versen zelf iets over de geschiedenis weten? Daar wordt gezwegen over het verleden.

Dacht ik vanuit mijn opgetrokken atelier goede ideeën te kunnen opdoen, nu ik hier ben zakt de moed mij in de -natte- schoenen. Wat is hier nodig? Wat wordt hier gemist? 

Wat het ook zal zijn: het moet van buitenaf komen. Ik stuur een duif met noodkreet.

In deze tijden is het makkelijk je kompas te verliezen en het contact met je omgeving of je collega’s te laten verwateren, cynisch te worden over wat er om je heen gebeurt. Het is lastig te focussen op wat het belang is van wat je wilt en wilt laten zien. IJking van keuzes vraagt soms meer aandacht dan je handen uit de mouwen te steken om vorm te geven, om de weg te volgen.

Maar wat als je terecht komt in een landschap met veel geschiedenis, onstabiele grond en mist? Waar alleen al de restanten je niet vrolijk stemmen….

LINK NAAR FILM: Het atelier in Versen>

 

 

 


on november 16 • by

Comments are closed.