DOROTHÉ ARTS
Beginpagina Beelden op de kaart>
Expositie Beelden op de kaart>
Regionummer: 11
Locatienummer: 63
Locatie: IJsselmeer bij de Houtribdijk

.
Het beeld ‘Stille roep’ herdenkt het ingrijpende historische moment dat op 28 mei 1932 bij plek 11/63 plaatsvond.
De Zuiderzee veranderde die dag in het IJsselmeer. Het zoute water werd binnen enkele jaren zoet; zeehonden, roggen, kabeljauw, ansjovis en garnalen stierven uit. Snoekbaars, karper, brasem en paling kwamen er voor in de plaats.
Terwijl de meeste aandacht die jaren uitging naar het succes van de technologische waterstaatkundige ingreep, voltrok zich onder water, onzichtbaar en stil, een ecologische ramp of ‘een overgang’.
Met een grote bubbelfontein die zich jaarlijks alleen op 28 mei op locatie 11/63 laat zien, gedenkt ‘Stille roep’ deze ecologische overgang van zout naar zoet, die zoveel vissen en planten fataal werd, maar andere soorten kansen gaf om tot bloei te komen.
Technische uitwerking
Aan de dichtbij zijnde boei bij 11/63 wordt een zonnepaneel en een krachtige pomp bevestigd die vanaf land wordt aangestuurd. De pomp is gekoppeld aan een leiding die loopt naar de plek loodrecht onder 11/63. Daar vertakt de pijp zich horizontaal in een aantal armen van verschillende lengtes die gezamenlijk een cirkel vormen van ongeveer tien meter doorsnede.
Het grootste deel van het jaar ligt het systeem doodstil op de bodem van het IJsselmeer. Maar eens per jaar, op 28 mei, komt het systeem letterlijk in beweging.
De pijp met armen schuift naar boven uit tot vlak onder het wateroppervlak en begint lucht te blazen. Een veld van luchtbellen bubbelt op; de huidige onderwaterwereld laat symbolisch van zich horen door middel van een grote bubbelfontein. En herdenkt hiermee ook hun ‘collega-soorten’ die in 1932 voor hen plaats moesten maken.

Mechaniek ‘Stille Roep’