Zing met ons mee

HANNIE VAN DALEN


Beginpagina Beelden op de kaart>
Expositie Beelden op de kaart>

Kaart Klein Amsterdam>

Regionummer 12
Locatienummer 33
Locatie Klein Amsterdam

 

Zing met ons mee site

.

Klein Amsterdam is een buurtschap in de gemeente Voorst in de provincie Gelderland, in de streek de Veluwe.
Het ligt in het zuiden van de gemeente tussen Klarenbeek en Zutphen. Een buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom een wit naambord. De naam werd verklaard als, vernoemd naar Amsterdam, waar het 84 kilometer naar het oosten vandaan ligt. Een oudere vermelding van de buurtschap is van 1913. De buurtschap Klein Amsterdam omvat 20 huizen en ongeveer 50 inwoners.

Het kwam mij over, wat ik over deze plaats kon vinden, als zeer bedrijvig, met o.a. boerderijen, loodgieters, atelier, partycentrum, ingenieursbureau en een veevoederfabriek, die je ook terugvindt in het straatbeeld, en nog een aantal ondernemingen.

Daarnaast ontdekte ik, dat er in oktober een snertwandeltocht wordt gehouden. Dat er een volkslied is en een fanclub.

Het uitgangspunt

Het landschap was wijds, prachtig van kleur, zoals deze landschappen kunnen zijn. Een mooie wolkenlucht daarboven. Geordende straten en huizen, zo leek me. Behalve wat verkeer, kwam het me wat stil over. Alleen de wind liet van zich horen. De wegen in het midden leken in driehoeken te lopen.
Maar bestond de buurtschap uit een driehoek? Een driehoek als beeldtaal. De foto van bovenaf leek meer een rechthoek. Kon ik dat gegeven gebruiken? Wat zijn de kleuren? De kleur van roest was de eerste die me tegemoet kwam. Prachtig hoe het licht op die kleur kan vallen…hoeveel gradaties aan kleuren… Wind, roest en een volkslied, dat moest mijn beeld worden. Dat wilde ik zichtbaar maken in de schoonheid van dit landschap en voor haar bewoners en bezoekers, die op zijn minst het volkslied neuriën of uit volle borst, zingen!

Het beeld

Een roestige stalen stok met een lengte van 4 meter waaraan een evenzo roestige plaat is bevestigd. Op de stalen plaat wordt het volkslied van Klein Amsterdam goed  leesbaar aangebracht.  De tekst met bladmuziek kan gestanst worden of op vinyl worden gedrukt. Het beeld geeft de illusie van beweging , als een banner… alsof je de muziek hoort in de wind.

 Hannie van Dalen.

Volkslied-Klein-Amsterdam-6 vergroot

 

on december 2 • by

Comments are closed.