Boomgebed

IRIS VAN ‘T BOSCH

Beginpagina Beelden op de kaart>
Expositie Beelden op de kaart>
Naar kaart Erve Kots bij Groenlo

Regionummer 18
Locatienummer 72
Locatie Erve Kots – Openluchtmuseum

 

 

Iris

.

 

Het uitgangspunt

Omgeving-Erve-Kots

.

Het gebied en de boerderij vertelt het verhaal van ruige gronden en belangrijke veldslagen.
Vanaf 1500 staat de boerderij hier in een of andere vorm.
Het landschap met de oude boomrijke lanen en paden is gezichtsbepalend door de eeuwen heen.
In 1627, tijdens het beleg van Grol, was de boerenhoeve het hoofdkwartier van het Staatse leger van Frederik Hendrik van Oranje.
De 80 jarige oorlog met Spanje en de binnenlandse conflicten tussen remonstranten en contra remonstranten vormden de bepaald niet vreedzame tijd van huize Erve Kots. Dit is het uitgangspunt wat ik met mijn Boomgebed als uitgangspunt heb genomen.

De bomen staan nog maar in onze tijd zijn ze ernstig bedreigd net als het landschap waar ze in staan.
Onze oorlog met alles wat geen mens is en niet ten dienste staat aan onze honger naar gemak heeft geen rechten.
De bomen in de omgeving van Erve Kots zijn getuigen van verandering. Zij dringen diep door in het verleden, hun wortels halen hun voedsel en kennis uit het verleden. Hun continue kringloop van blad maken en blad verliezen deelt dit verleden keer op keer.

Het beeld
Boomgebed bestaat uit 50 luidsprekertjes welke in de bomen gehangen worden. Kleine insecten zijn het dieĀ  zingend in de bomen leven. De luidsprekers geven ieder een zacht gebed. Dit gebed is ingesproken door 50 mensen in een straal van maximaal 1,5 uur lopen ronden Erve Kots. De mensen spreken hun boomgebed in vanuit hun eigen geloof, overtuiging en liefde. De taal die zij spreken is hun eerste of tweede moedertaal of streektaal. De insecten blijven tussen de bomen het verhaal van onze verscheidenheid en onze verbondenheid fluisteren, zingen, declameren of oreren. Als we luisteren kunnen we ze horen.

 

 

on februari 8 • by

Comments are closed.