De humeurigen zullen genezen

KAREN VAN DOOREN

Beginpagina Beelden op de kaart>
Expositie Beelden op de kaart
>
Naar kaart Marienbaum

BEELD II

 

Regionummer 23
Locatienummer 82
Locatie Marienbaum

 

Karen van Dooren foto 1 site

.

De locatie die ik kreeg was Marienbaum,  het prikpunt op de kaart lag net buiten het aangrenzende dorp Vynen. En dat is precies de tragiek van het dorp Vyne.

In 1430 zag een verlamde herder een Maria in een eik. Hij genas. Dat gebeurde in het dorp dat daarom Marienbaum ging heten.
Sindsdien is Marienbaum een bedevaartsoord en een bezoekersstroom kwam op gang.
Marienbaum is niet het mooiste dorp op aarde, hoewel het wel in 1973 de miss-verkiezing  der dorpen won: “Golddorf”, het mooiste dorp in de Nederrijn regio. En in zo’n dorp laat je je hond natuurlijk niet poepen. Een vos bevuilt niet zijn eigen nest.

Het kleine zusje van Marienbaum, Vynen, evengoed een lelijk eendje, groeide niet uit tot een bedevaartsoord of een Golddorf. Het heeft een oorlogsmonument, een dijk, de ganzen eten de akkers leeg en de bewoners van Marienbaum laten er hun hond uit.

Herders met schapen zijn niet meer van deze tijd. De schapen van weleer zijn de honden van nu.

Het monument wat ik ontworpen heb, laat de moderne schapen zien: een kudde honden met een licht blauwe Maria-kleur. De verlamde herder is nu de bewoner die boos vroeg “Fotografieren Sie mich”, en zal als door een wonder voor de rest van zijn leven goed gehumeurd worden. Voor en door hem zal ook een bedevaartsoord ontstaan.

on december 23 • by

Comments are closed.