Het ei in Nieuw-Deurningen

KEES WIJKER

Beginpagina Beelden op de kaart>
Expositie Beelden op de kaart>

  Kaart Nieuw-Deurningen>

Regionummer  13
Locatienummer  17
Locatie Nieuw-Deurningen

 

 

Kees wijker ei 1 _5722 verkleind

.

Een grensbeeld in Nieuw-Deurningen.

Het beeld

Een groot staketsel  in een leeg weiland waar de grens tussen Nederland en Duitsland  loopt. In het staketsel hangt een ei. Zou er een wandelpad zijn, dan liep men onder het ei door zo van het ene naar het andere land.
Het ei hangt Noord-Zuid. Vanuit Duitsland schijn de opkomende zon erop, vanuit Nederland de ondergaande.
Een grens zorgt immers voor een verdeling, iets is zo, of iets is zo.

Toch is het voor beiden een ei. Het ei, het leven, trekt zich niks van grenzen aan.

De uitvoering

Het ei (met een lengte van zeker drie meter) wordt in samenwerking met Airbus gemaakt van aluminium. Stevig en licht, om het frame niet te veel te belasten, daar zijn zij specialist in. Bij deze luchtvaartgigant kunnen ook de aerodynamische eigenschappen van een ei worden onderzocht: voorkomen moet worden dat het ei met frame en al het luchtruim kiest.

Het frame (zo’n zeven meter lang en hoog, vijf meter diep) wordt gebogen uit stalen buizen. Vooral de hoekpunten krijgen speciale aandacht: alsof het geheel door reuzenhanden is gemaakt worden dat knooppunten die zo veel stevigheid bieden dat diagonalen niet nodig zijn. Een hele uitdaging.

Waarschijnlijk hangt het ei rustig aan zijn kabels en kan in de wind deinen. Tijdens de luchttunnelproeven bij Airbus moet bekeken worden of de voorgestelde constructie met twee kabels voldoet, of dat er drie of vier kabels nodig zijn.

Getracht wordt om bij de bouw en installatie van het beeld de plaatselijke industrie zoveel mogelijk te betrekken.

 

 

on november 9 • by

Comments are closed.