Milarepa tussen de schapen

BERTY SIEVERDING

Beginpagina Beelden op de kaart>
Expositie Beelden op de kaart>
Kaart Baambrugge>

Regionummer 10
Locatienummer 44 
Locatie Baambrugge

 

Stieverding Berty.jpg zonder tekst site

.

WAT DE GEEST

WEET TE SCHEPPEN
OVERSTIJGT
RUWWEG HET AANTAL
STOFDEELTJES ZWEVEND
IN EEN ZONNESTRAAL

Een tekst van Milarepa uit Tibet

Baambrugge ligt aan het riviertje de Angstel, net in noord-west Utrecht  tussen de Vinkeveense Plassen en het Amsterdam Rijnkanaal, een oud veengebied. Het is er landelijk.

Dit beeld heb ik geplaatst in een weiland van de vroegere buitenplaats Veldhoen. Veldhoen is ontstaan tussen 1600 en 1665. Het was een landgoed. De achterneef van P.C.Hooft is er ooit eigenaar geweest, hij was ossenweider van beroep. Abraham Rademaker maakte  een gravure van  landhuis ’t Veldhoen in 1730.

 

Berty Gravure

.

Nu staat het koetshuis er nog , inmiddels omgebouwd tot woonhuis. Vooral schapen bevolken de weilanden daar. Verzorgd door Jet van Schaik , zij is dus eigenlijk een schapenweider!

Het is prachtig daar, aan de overkant van het koetshuis stroomt de Angstel.
Achter het huis zijn de weilanden, die lopen tot aan het spoor, dus vanuit de trein kun je er ook nog van genieten!

Een prachtplek voor dit keramieken letterbeeld. Virtueel is het zo’n twee en een halve meter hoog, je kunt er deels doorheen kijken vanwege het ajour.
Het is aards van materiaal en door water , vuur en lucht gegaan.

De tekst van Milarepa  gaat over de scheppingskracht van de menselijke geest, die onmetelijk is. Stofdeeltjes in het zonlicht staan voor mij als lichtpuntjes, allemaal zaken die we in deze tijd hard nodig hebben. Milarepa was een van de grootste filosofische wijzen van Tibet, hij moest  ontelbare muren bouwen  en weer afbreken als oefening , hij was kluizenaar op allerlei afgelegen plekken in de Himalaya, en was vriend van de dieren. Vandaar dat het zo mooi hier past tussen de schapen en het gras in dit mooie veld.
Een landschap waar je vanzelf zou gaan mijmeren…. kijkend naar de schapen en de wolken.

on april 8 • by

Comments are closed.