NIKI MURPHY
Beginpagina Beelden op de kaart>
Expositie Beelden op de kaart>
Regionummer 14
Locatienummer 17
Locatie Achterveld

.

.
Terug in de Randstad.
Om me te kunnen oriënteren zoek ik de naar de geografische vorm die de gemeente Achterveld aanneemt.

.
De onverlichte kerkramen van de H.Jozefkerk, van buiten gezien, associeer ik met mijn eigen tekeningen. Het daglicht weerkaatst in witte stippen en lijnen op het lood tussen de glaspanelen.
Klik op afbeelding voor vergroting
Dan de intrigerende waarneming van de midwinterhoorn, bij de kerk, aan het eind van die dag die ik in Achterveld doorbreng.
Ik zoek het op, het blijkt een houten blaasinstrument te zijn, een uitgeholde, licht gebogen stam of dikke tak, meestal van een berk, els of wilg. Het mondstuk is van vlierhout.
Het midwinterhoornblazen is ontstaan door de Germaanse joelfeesten. Men wilde de boze geesten verdrijven, die er voor zorgden dat het steeds vroeger donker werd. Het blazen begon tegen het eind van het jaar bij de laagste zonnestand en ging net zo lang door totdat de zon weer hoger aan de hemel klom. In de prehistorie klonken deze klanken al over een groot stuk van noordwest Europa.
Ik verbeeld me een eigen plek voor de Midwinterhoorn in een weiland of open ruimte in het bos bij een beek in deze gemeente, die in het begin Het Achte Veld heette.
Ik combineer de vorm van Achterveld met de kerkramen. Een verhoogd plateau, toegankelijk via de ladder, wordt beschut door een achterwand.
Op de grond liggen de houtschilfers van berk, els of wilg waarvan de hoorns gemaakt zijn. De ladder is uit hetzelfde hout gesneden. Zowel het frame (zo’n 4 meter hoog, 2 m breed en 2 m diep), alsook de achterwanden en het plateau zijn gemaakt van metaal, zodat de hoornblazers stevig kunnen staan en hun geluid kunnen laten horen.
Klik op afbeelding voor vergroting
Het blazen op de midwinterhoorn in Gelderland en Overijssel staat sinds 13 december 2013 als nationaal erkende volkscultuur op de lijst van het Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Klik op afbeelding voor vergroting
De kerk, gebouwd in Neo-romaanse stijl (1933, H.W. Valk), staat op een prominente plaats in het centrum van het dorp op de kruising van de twee doorgaande wegen. De gebrandschilderde glas-in-lood ramen zijn van beeldend kunstenaar Charles Eyck en uitgevoerd in het atelier van Joep Nicolaas. Het kerkgebouw staat op lijst van Rijksmonumenten.

.