NIKI MURPHY

naar het project  WATERSTANDEN met deelnemende kunstenaars>

17 juni t/m 28 juni

Over het hoogwater van 1995 werd ik door mijn moeder (in Breda) opgebeld.  Ik woonde toendertijd ten noorden van Londen. Dat er nu wel echt iets aan de hand was in Nederland. Het voelde ver weg. 

Vorig jaar november stond ik onverwacht in een overstroomd Venetië, en beleefde het toen wél echt van dichtbij. Het begrip ‘Waterstanden’ werd voelbaar. Twee keer per etmaal  loeiden de sirenes om het hoogtij aan te kondigen en werd de stad doodstil.

Ik woon en werk in Rotterdam en op de vliering ligt een opblaasbaar bootje. Dit is een risicogebied, als de dijken breken. Een aantal jaren terug adviseerde de burgemeester van Rotterdam zijn burgers om een reddingsbootje in huis te hebben.

In de Telpost zocht en vond ik sporen van de landschappelijke verandering na 1995. Wat doen de waterstanden met het landschap?  De geul,- en kwelkoppen in de Millingerwaard doken op in de tekeningen die ik tijdens mijn verblijf in de Telpost maakte. Terug in het atelier ga ik verder met de plattegronden van de omgeving en de vormen van de rivier,  en hoe deze onder dreiging van hoogwater in elkaar over kunnen gaan.

 

a Niki waterstanden 1_2020

.

LINK naar de video : SPEED OF WATER

.

.

 

 

.

.

.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

on juni 17 • by

Comments are closed.