Alles stroomt

NORA HOOIJER

Beginpagina Beelden op de kaart>
Expositie Beelden op de kaart>

Kaart Dedemsvaart>

Regionummer 12
Locatienummer 82
Locatie Dedemsvaart

 

Hooijer Nora uitsnede

foto:  Levi Prinsen       Triton-fontein:  Bernini         Samenstelling:  Nora Hooijer

 

Dedemsvaart is een plaats in de gemeente Hardenberg in het noorden van de Nederlandse provincie Overijssel. De plaats is vernoemd naar de Baron van Dedem die een gelijknamig 40 kilometer lang kanaal liet graven voor het vervoer van turf. Op 1 januari 2020 telde de plaats 12.855 inwoners. 

Alles stroomt’  (Heraclitus)

 ‘Wat voorbij is en nog komen gaat in een stroom aan elkaar verbonden.’

Twee zaken speelden een rol bij het beeld dat langzamerhand in mijn hoofd is ontstaan. Het belang van het water, de symboliek van de doorgaande stroom en de veranderende tijd. Het graven van een kanaal is in een zekere zin ingrijpen in de natuur in een tijd en op een wijze waarin en waarop dit nog onschuldig en argeloos kon plaatsvinden. Nu staat in principe ieder ingrijpen ter discussie. Meer dan ooit zijn wij ons bewust van menselijk handelen en ingrijpen in de omgeving  en de mogelijke consequenties.

Het tweede element is het feit dat ik als stadsmens word uitgenodigd mijn invloed uit te oefenen op een landelijke omgeving. Wat gebeurt er als ik daadwerkelijk een stedelijk cultuurelement zou plaatsten op het platteland?

Hoe ingrijpend, contrasterend, aanvullend of juist misplaatst zou dit zijn?

Het is het ingrijpen op de omgeving, de verantwoording van kunst binnen of buiten je atelier, de verbinding of de confrontatie; dat zijn de elementen die ik wilde onderzoeken in de vrijheid die dit project mij heeft verleend.

on december 2 • by

Comments are closed.