Koolstofmonument voor Klazienaveen

PIER PENNINGS

Beginpagina Beelden op de kaart
Expositie Beelden op de kaart

Kaart Klazienaveen>

Regionummer 8
Locatienummer  21
Locatie Klazienaveen

 

ontwerp voor kanaal en talud dordsebrug klazienaveen (002) site

.

Koolstofmonument voor Klazienaveen

In 1874 kocht Willem Albert Scholten ruim 2000 hectare veengrond in Emmer Compascuum. Met de turf wilde hij zijn suiker-, aardappelmeel en strokartonfabrieken stoken. Zijn zoon Jan Evert Scholten begon met de verveningen bij de Hoogeveense Vaart. Hij liet in 1906 het Scholtenskanaal graven, dat de vaart verbond met Stadskanaal. Hij stichtte op die locatie ook het dorp Klazienaveen, dat hij vernoemde naar zijn moeder, Klaassien Sluis.

Na de eerste wereldoorlog vond alleen nog vervening plaats voor de Puritfabriek (productie van actieve koolstof), die in 1919 door de Maatschappij Klazienaveen was opgericht, en die in 1924 werd overgenomen door de Norit-fabrieken. De Norit-fabriek is nog steeds in functie.

Locatie voor het Koolstofmonument is het talud dat vanuit de gedempte Hoogeveense Vaart omhoogloopt naar de voormalige Dordsebrug, de oorsprong van het dorp. Waar de vaart op het dorpscentrum stuit, verrijst een teken van licht en donker. Heel langzaam werd de armoede van de turfstekers de welvaart van het huidige dorp. In het midden van de vaart, vlak voor het talud, staat boven het donkere water een wit gemoffelde stalen cirkelvorm, diameter 200 cm., 20 cm. dik. Op het talud staat al naar gelang het seizoen op helder groen of sneeuwwit een even grote zwart gemoffelde cirkel, op de doorgetrokken middellijn van de vaart. Beide cirkels staan op een korte, draaibare en gelagerde zuil, zodat ze afhankelijk van windkracht en windrichting heel rustig kunnen draaien.

Wie bij het zien van het monument niet alleen aan licht en duisternis denkt, maar ook aan maagpepermunt en norit-tablet, doet het monument daarmee niets tekort.

Apeldoorn, februari 2021

Pier Pennings

 

dordsebrug klazienaveen site

.

 

Klazienaveen vanaf Dordsebrug gezien site

.

 

klazienaveen Pier site

.

 

on november 25 • by

Comments are closed.